Inspelen op één van de grote noden in het Corona-tijdperk: Het Vrij Instituut voor Secundair onderwijs (VISO) maakt zelf 3D-geprinte gezichtsmaskers voor haar personeelsleden.
Binnenkort gaat de school weer van start. Veiligheid is dan uiteraard de topprioriteit. Omdat er op dit moment bijna geen gezichtsmaskers te vinden zijn, heeft de school zelf het initiatief genomen om deze te produceren.
Er werd contact gelegd met enkele buitenlandse experten die volgens het Prusa model gezichtsmaskers maakten voor de medische sector. Naast het uitwerken van een productietype hadden zij ook reeds intensief onderzoek gedaan naar de inzetbaarheid van materialen op vlak van hygiëne en veiligheid.
Na enkele testen op de school konden we vrij snel enkele prototypes printen. Deze gezichtsmaskers werden vervolgens intern nogmaals onderworpen aan enkele stresstests.  Op dit ogenblik wordt er dag en nacht geprint om de deadline te halen van 15 mei.
Het is de bedoeling om ongeveer 100 gezichtsmaskers klaar te hebben tegen de heropstart op 15 mei. Op termijn wil de school er 200 produceren. Het gaat hier om transparante gezichtsmaskers die licht, sterk, veilig en zelfs aangenaam om dragen zijn. Daarnaast heeft de school een modeafdeling die reeds heel veel mondmaskers heeft gemaakt voor thuisverplegers, woonzorgcentra,… Nu worden mondmaskers geproduceerd voor het eigen personeel. Het doel is om voor elk personeelslid zowel een stoffen mondmasker als een face shield ter beschikking te stellen.
Foto van links naar rechts: Directeur Anne-Line Balduck, 3D printer specialist Bart Verstappen en vestigingsverantwoordelijke Gent Mike Van Assche.