studieaanbod  >  tweede graad  > OKAN

Onthaalklas voor Anderstalige Nieuwkomers.
Welkom in OKAN.

Alle jongeren tussen 12 en 18 jaar die net in België zijn aange- komen en de Nederlandse taal nog niet beheersen, zijn welkom in VISO OKAN.

Bij ons worden de leerlingen ingedeeld in ‘graden’ (= leeftijden 12/13, 14/15 en 16/17). Zo kunnen leerkrachten didactische werkvormen gebruiken en lesinhouden op maat van deze specifieke leeftijd geven. Daarnaast richten we ook alfaklassen in voor leerlingen die anders-geletterd of analfabeet zijn.

Leerlingen die later dan september inschrijven starten in een instroomklas en schuiven na een 6-tal weken door naar een graadklas. Naast het aanleren van de Nederlandse taal begeleiden we leerlingen ook in hun weg naar jongvolwassenheid. Dit gebeurt in een sfeer van respect voor alle talenten, religies, geaardheden en andersdenkenden.

Leerlingen en ouders

Leerlingen en ouders zijn het grootste en belangrijkste deel van ons team. We zien hen als een gelijkwaardige partner en gaan telkens in dialoog MET hen.
Ouders (lees als: ouders/ voogden/ pleegouders). Door een samenwerking tussen ouders, leerlingen en de verder genoemde leden van het team krijgen de leerlingen de grootste groeikansen. We betrekken ouders bij alle stappen en maken hierbij zoveel mogelijk gebruik van sociale tolken. We werken aan een groeiende betrokkenheid van ouders op de school zowel op formele als informele momenten.

Leerkrachten

We zijn overtuigd van de meerwaarde van een multidisciplinair team. Bij ons werken niet enkel talige leerkrachten maar staan ook oa. orthopedagogen en maatschappelijk assistenten voor de klas. Vanuit verschillende ervaringen en opleidingen komen we zo tot een groter en kwaliteitsvoller geheel.

De klastitularis is de kern van het klasteam en staat in nauw contact met andere leden van het team. Interne en externe vormingen zorgen ervoor dat het leerkrachten-team gevoed wordt.

OKAN-Coördinator

De coördinator stuurt het team vanuit een zowel theoretische als praktische achtergrond. Er wordt gewerkt vanuit de contextuele benadering en volgens de principes van het oplossingsgericht denken.
Het welbevinden van de leerlingen, de familie/voogd/pleeg- ouders en leerkrachten staat voorop. De coördinator doet dit samen met een fantastisch team van leerlingen, ouders, vervolg- schoolcoaches, opvoeders leerlingbegeleiding en leerkrachten. De directie voedt de OKAN-coördinator vanuit een ondersteunende rol.

Leerkracht vrije tijd

Het aanleren van de Nederlandse taal versnelt wanneer leerlingen ook naast de school in contact komen met Nederlands. Deze leerkracht helpt de leerlingen in hun zoektocht naar vrije tijd: van sportclub, tekenacademie over muziekschool tot jeugdbeweging en andere.
Deelname aan vrijetijdsaanbod en/of (taal)kampen draagt ook bij tot integratie in hun nieuw land.

Leerkracht ondersteuner
Leerlingen die hier nood aan hebben krijgen ondersteuning in of buiten de les.

Leerling / ouderbegeleider

Opvoeder en leerling/ouderbegeleider staan in nauw contact met andere leden van het team. Zij zijn een luisterend oor en bieden ondersteuning aan zowel de leerlingen als ouders.
Ze reiken een helpende hand aan leerlingen in hun groei naar jongvolwassenheid.

Vervolgschoolcoaches (VSC)

Iedere leerling krijgt een VSC toegewezen. Die helpt ouders en leerlingen in hun zoektocht naar een school na het OKAN- jaar. Dit gebeurt via trajectgesprekken en het organiseren van doe-dagen en stages in het secundair onderwijs.

Ook het jaar na OKAN krijgt de leerling in de nieuwe school opvolging en ondersteuning van de VSC.

Lessenpakket

OKAN

Maanden 1 tem 4:
Nederlands (grote klemtoon op spreekdurf)
22u
Taal in de wiskunde
2u
Godsdienst (vergelijken van godsdiensten)
2u
Sport
2u
ICT wordt geïntegreerd in de lessen
Maanden 5 tem 10:
Nederlands (Nederlands + taal in de aardrijkskunde, geschiedenis en natuurwetenschappen + basis Frans)
22u
Taal in de wiskunde
2u
Godsdienst
2u
Sport
2u
ICT wordt geïntegreerd in de lessen
Kans om 3 weken oriënterende stage te doen

Praktisch

Om viso Mariakerke te bereiken kunnen leerlingen voor de heen- en terugrit  beroep doen op bussen die een rechtstreeks traject afleggen: ZUID – VISO, Sint-Pietersstation – Viso. Vertrek om 8u05, terugrit na het einde van de lessen om 15u45.
De school is ook per fiets als met de auto vlot bereikbaar. Viso Gent ligt in het hartje van GENT en is makkelijk bereikbaar met het openbaar vervoer, met de fiets of te voet.
De school ligt op 2 minuten wandelafstand van de bus -of tram- halte. Op school is een afgesloten fietsenstalling

Zoals iedere OKAN-school hebben de leerlingen 28 uur les. De lessen starten om 8u40 en eindigen om 15u45. Op woensdag hebben de OKAN-leerlingen afdeling Mariakerke geen les.
Aarzel niet ons te contacteren bij verdere vragen. Dit kan via Marijke Storme – OKAN-coördinator afdeling Mariakerke, stormem@visocloud.org of via Nele Depoortere – pedagogisch directeur VISO Gent, okan@visocloud.org.

Waar te volgen?

Deze richting kan je volgen op campus Mariakerke. Voor meer info over de locatie, bereikbaarheid en andere praktische zaken klik je op onderstaande knop.

Campus Mariakerke
Wij zijn een creatieve secundaire school waar we talent stimuleren en jongeren motiveren. School is immers meer dan leren.

Campus Mariakerke

Industrieweg 230
9030 Mariakerke
09 216 36 36
info@viso.be

Campus Gent

Jan-Baptist Guinardstraat 23
9000 Gent
09 223 04 68
infogent@viso.be

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van onze activiteiten? Schrijf je in op onze nieuwsbrief. Wij spammen niet, erewoord!

    Foutje opgemerkt? Laat het ons weten.        Lees ons cookie beleid en hoe wij omgaan met persoonsgegevens.