Grenzen verleggen met artificiële intelligentie

Las je al over ons keuzevak game lab? Dat is niet de enige manier waarop we VISO futureproof maken. We springen mee op de AI-trein!
AI of artificiële intelligentie zorgt namelijk voor een grote revolutie binnen de grafische sector. Daar moeten we op inspelen. We volgen de nieuwe ontwikkelingen in de industrie op de voet en zorgen ervoor dat het curriculum op school hier naadloos op aansluit.
AI zorgt voor een boost aan inspiratie en nieuwe mogelijkheden, en wij hebben er zin in!
Lieven Scheire, AI en de toekomst
Om met het team goed van start te gaan, gingen we met z’n allen naar de theatershow van Lieven Scheire kijken. Na een wervelende show vol humor en scherpe inzichten, kregen we Lieven te pakken voor een gezellige babbel, over AI, onderwijs en de toekomst. Daar zat mevrouw Hamerlynck, leerkracht publicitair design, die Lieven nog kent van vroeger, zeker voor iets tussen 🙂
Volgens Lieven Scheire zal AI steeds vaker worden geïntegreerd in vakken. Het biedt enorme mogelijkheden om gepersonaliseerd te leren. Zijn advies?
“Test zo veel mogelijk uit nu het nog nieuw is, zo heb je een sterke basis voor de toekomst.”
Kansen en valkuilen
Natuurlijk biedt AI niet alleen voordelen. Er zijn ook valkuilen. Kritisch denken en creativiteit blijven zeer belangrijk, benadrukte Lieven: “Het verschil maken zit in de menselijke inbreng. Een affiche die volledig door AI gemaakt is, mist de finesse van een grafisch expert.”
Het blijft dus enorm belangrijk dat leerlingen en leerkrachten leren om de technologie bewust in te zetten en hun eigen stijl te ontwikkelen. AI vergemakkelijkt repetitieve taken, maar wij houden ook van een menselijke touch!
Benieuwd naar het volledige interview met Lieven Scheire?
Van theorie naar praktijk
Mooi in theorie, tijd om dit in praktijk te brengen. Hiervoor kwam Dimitri Stevens van Lab 9 Pro langs. Met zijn expertise verdiepten de leerkrachten zich in de AI-functionaliteiten van Photoshop en Illustrator.
Met deze tools worden repetitieve taken geautomatiseerd. Slimme beeldbewerking, geavanceerde ontwerp-opties … AI zorgt voor snellere creatieve processen!
Futureproof curriculum
Op VISO zit AI verweven in het curriculum. In art- en designlab ontdekken leerlingen hoe ze AI kunnen inzetten bij het ontwikkelen van prototypes en ontwerpen. Op deze manier worden ze voorbereid op een toekomst waarin AI sowieso een belangrijke rol zal spelen.
Met een focus op experimenteren en ontdekken blijft de school futureproof. Of zoals Lieven Scheire het treffend zei: “AI is geen bedreiging, maar een kans. Wat belangrijk is, is hoe je ermee werkt!”
Interview met Lieven Scheire
Interview met Lieven Scheire
Interview met Lieven Scheire
Interview met Lieven Scheire
Interview met Lieven Scheire
Dag Lieven, hoe zie jij de impact van AI in onderwijs?
“De komende jaren zal er steeds meer uitgetest worden hoe AI in het onderwijs gebruikt kan worden. We gaan vooral moeten kijken wat werkt en wat niet.”
AI is een nieuwe technologie, net zoals Smartschool, smartboards … en alle andere die hun weg gevonden hebben in het onderwijs. Artificiële intelligentie is nu nog heel nieuw, dus er wordt veel mee geëxperimenteerd, ook in scholen. Zo wordt er in China al lesgegeven met taalmodellen die hun tempo aanpassen aan het niveau van de leerling. De leerling kan dan extra uitleg vragen aan de leraar.
De komende jaren zal er steeds meer uitgetest worden hoe AI in het onderwijs gebruikt kan worden. We gaan vooral moeten kijken wat werkt en wat niet.
De leerlingen en studenten van nu zullen later op hun werk sowieso met AI-toepassingen te maken hebben. Het is dus zeker een goede skill om nu al mee te geven aan de leerlingen.
Zie je AI dan als een apart vak? Of eerder als een rode draad in de vakken zelf?
Beide zijn mogelijk. De technologie die we vandaag gebruiken, is langzaamaan ontwikkeld. We hadden dus veel tijd om dit te implementeren in de scholen. Met AI zal dit veel sneller gaan. In het beste geval zit dit in elk vak verweven, maar dit is niet vanzelfsprekend. In het begin zal er misschien toch een aparte introcursus nodig zijn om iedereen dezelfde start te geven.
Heb je het gevoel dat we in het Vlaamse onderwijs daar actief genoeg mee bezig zijn?
Ja, eigenlijk wel. De eerste reactie was een beetje zoals ik verwacht had: de scholen reageerden eerder verkrampt en defensief. Er moesten reglementen komen rond wanneer en hoe AI gebruikt kan worden. Ik was ook verrast hoe de onderwijsnetten daar snel op aangepast zijn: er is een charter over hoe leerlingen met AI leren werken. Ook leraren geven aan dat ze AI gebruiken om examenvragen te bedenken, extra oefeningen te voorzien en zo meer. Het hangt er vooral vanaf hoe je ermee omgaat.
Hoe leerlingen AI kunnen of mogen gebruiken, hangt veel af van het doel van de opdracht. Stel dat je als leerling de opdracht krijgt om voor een toneelvereniging een website te bouwen, dan zou je ChatGPT een tekst kunnen laten schrijven op basis van de info die je kreeg. Het doel van die opdracht is niet om een tekst te leren schrijven. Maar als je de opdracht krijgt om een opstel te schrijven over de geschiedenis van Gent en je laat dat door ChatGPT maken, dan ben je eigenlijk vals aan het spelen. De leraar wil dan nagaan of jij kan opzoeken en een tekst kan schrijven. Het gebruik van AI hangt dus eigenlijk af van de aard van de opdracht.
“Ook leraren geven aan dat ze AI gebruiken om examenvragen te bedenken, extra oefeningen te voorzien en zo meer.”
Bestaat het risico dan niet dat het kritisch denken en de creatieve geest van onze leerlingen erop achteruitgaan? Of dat er een verarming van het onderwijs komt?
“De meest gemaakte fout is dat mensen denken dat als ze ChatGPT een vraag stellen, er een perfect antwoord terugkomt.”
Dat is een zorg die vaak geuit wordt, inderdaad! Maar als je kijkt naar vorige technologieën, denk ik eerder van niet. Toen hadden we dezelfde zorgen. Denk maar aan Photoshop vroeger, er werd toen gezegd dat niks meer echt ging zijn, alles zou fake zijn. Terwijl Photoshop ondertussen zijn plekje binnen de fotografie en de creatieve, artistieke vakken gevonden heeft. Diezelfde strijd is er nu rond de komst van AI. De kunstwereld is bijvoorbeeld zeer afwijzend rond het gebruik van AI. Er werd gezegd dat je met AI nooit iets kunstzinnig of creatief zou kunnen maken. Ondertussen is het tegendeel bewezen, kunstenaars en andere creatievelingen gebruiken AI als een tool om dingen te verwezenlijken, maar nooit als een knop waar plots een goed eindproduct uitkomt. De meest gemaakte fout is dat mensen denken dat als ze ChatGPT een vraag stellen, er een perfect antwoord terugkomt. Je moet er zelf ook nog mee kunnen werken!
Zijn er bepaalde software tools die binnen de creatieve, grafische sector belangrijk zullen worden?
Ja, maar welke tools dit zullen zijn is nog altijd afwachten. De gekende image generators zoals MidJourney, Dall-E, Stable Diffusion … gaan volgens mij gebruikstools worden, zoals Photoshop. Je zou deze programma’s eerst een basisbeeld kunnen laten maken, kijken of je het goed vindt, en daar dan zelf mee aan de slag gaan. Zo heb je kunstenaars die AI gebruiken om net heel onverwachte dingen te creëren.
Wij zien heel veel mogelijkheden in deze nieuwe technologie, maar zie je zelf ook valkuilen?
“Gaat AI voor luiheid zorgen? Vroeger dachten mensen dat de rekenmachine en de computer ons ook dom zouden maken!”
Zeker, we kunnen ons de vraag stellen of dit voor luiheid gaat zorgen. Maar dit is een zorg die we bij elke nieuwe technologie hadden: de rekenmachine, de computer … vroeger dachten mensen dat die ons ook dom zouden maken! Het verschil nu is wel dat AI veel sneller en zelfstandiger werkt dan een rekenmachine of computer. Ik denk persoonlijk dat gevaar voor luiheid in de creatieve, artistieke sector het kleinst is. Je kan het verschil zien tussen een affiche die door AI gemaakt is en een die door iemand met een grafische achtergrond gemaakt is. De mensen zullen altijd het verschil blijven maken, aangezien AI vaak dezelfde stijl gebruikt.
“Mensen met een grafische achtergrond zullen altijd het verschil blijven maken!”
Als afsluitende vraag: welk advies zou je ons, als school die AI wil integreren, kunnen geven?
In deze fase zou ik adviseren om te ontdekken, experimenteren en uitproberen. Het is nieuw, dus we moeten het vooral nog leren kennen op dit moment. Als je het dan later effectief nodig hebt, dan heb je jouw basis al. Test AI nu al zo veel mogelijk uit!
Lieven, hartelijk bedankt voor het advies, inzicht en het leerrijke gesprek!
Wij zijn een creatieve secundaire school waar we talent stimuleren en jongeren motiveren. School is immers meer dan leren.
Campus Mariakerke
Industrieweg 230
9030 Mariakerke
09 216 36 36
info@viso.be
Campus Gent
Jan-Baptist Guinardstraat 23
9000 Gent
09 223 04 68
infogent@viso.be
Nieuwsbrief
Wil je op de hoogte blijven van onze activiteiten? Schrijf je in op onze nieuwsbrief. Wij spammen niet, erewoord!