studieaanbod  >  OKAN

Onthaalklas voor Anderstalige Nieuwkomers.
Welkom in OKAN.

Alle jongeren tussen 12 en 18 jaar die net in België zijn aangekomen en de Nederlandse taal nog niet beheersen, zijn welkom in VISO OKAN.

Bij ons worden leerlingen ingedeeld in verschillende ‘graden’ op basis van hun leeftijd: 12/13, 14/15 en 16/17. Hierdoor kunnen leerkrachten gebruikmaken van doelgerichte lesmethoden en lesmateriaal dat specifiek is afgestemd op elke leeftijdsgroep. Bovendien hebben we speciale alfaklassen voor leerlingen die andergeletterd of analfabeet zijn.

Leerlingen die zich na september inschrijven, beginnen in een instroomklas en gaan na ongeveer zes weken door naar een graadklas. Naast het leren van de Nederlandse taal begeleiden we leerlingen ook bij hun overgang naar volwassenheid. Dit gebeurt binnen een omgeving waarin respect wordt getoond voor alle talenten, religies, geaardheid en andersdenkenden.

Leerlingen en ouders

Leerlingen en ouders (lees als: ouders/ voogden/ pleegouders) zijn het grootste en belangrijkste deel van ons team. We zien hen als een gelijkwaardige partner en gaan telkens in dialoog MET hen.
Door een samenwerking tussen ouders, leerlingen en de verder genoemde leden van het team krijgen de leerlingen de grootste de best mogelijke groeikansen. We betrekken ouders bij alle stappen en maken hierbij zoveel mogelijk gebruik van sociale tolken. We werken aan een groeiende betrokkenheid van ouders op de school zowel op formele als informele momenten.

Leerkrachten

We geloven sterk in de meerwaarde van een multidisciplinair team. Bij ons werken niet enkel taalleerkrachten maar staan ook oa. orthopedagogen en maatschappelijk assistenten voor de klas. Door de diverse ervaringen en opleidingen van ons team kunnen we sterker en kwalitatief hoogstaand onderwijs bieden.

De klastitularis is de kern van het klasteam en staat in nauw contact met andere leden van het team. Interne en externe vormingen zorgen ervoor dat het leerkrachtenteam gevoed wordt.

OKAN-Coördinator

De OKAN-coördinator neemt de leiding over het team, waarbij zowel theoretische als praktische kennis en ervaring worden benut. Het team werkt vanuit een contextuele benadering en hanteert de principes van oplossingsgericht denken.

De OKAN-coördinator wordt ondersteund door de directie. Het is een samenwerking waarbij de directie de coördinator waardevolle inzichten en ondersteuning biedt, waardoor het team optimaal kan presteren.

Samen vormen zij een hecht en professioneel team dat zich inzet voor het welzijn en de ontwikkeling van de leerlingen, en streven ze ernaar om een inclusieve en stimulerende leeromgeving te creëren waarin iedereen de kans krijgt om te groeien en te bloeien.

Leerkracht vrije tijd

Het aanleren van de Nederlandse taal versnelt wanneer leerlingen ook naast de school in contact komen met Nederlands. Deze leerkracht helpt de leerlingen in hun zoektocht naar vrije tijd: van sportclub, tekenacademie over muziekschool tot jeugdbeweging en andere.
Deelname aan vrijetijdsaanbod en/of (taal)kampen draagt ook bij tot integratie in hun nieuw land.

Leerkracht ondersteuner

Leerlingen die hier nood aan hebben krijgen ondersteuning in of buiten de les.

Leerling / ouderbegeleider

Opvoeder en leerling/ouderbegeleider staan in nauw contact met andere leden van het team. Zij zijn een luisterend oor en bieden ondersteuning aan zowel de leerlingen als ouders.
Ze reiken een helpende hand aan leerlingen in hun groei naar jongvolwassenheid.

Vervolgschoolcoaches (VSC)

Iedere leerling krijgt een VSC toegewezen. Die helpt ouders en leerlingen in hun zoektocht naar een school na het OKAN- jaar. Dit gebeurt via trajectgesprekken en het organiseren van doe-dagen en stages in het secundair onderwijs.

Ook het jaar na OKAN krijgt de leerling in de nieuwe school opvolging en ondersteuning van de VSC.

Lessenpakket

OKAN

Maanden 1 tem 4:
Nederlands (grote klemtoon op spreekdurf)
22u
Taal in de wiskunde
2u
Godsdienst (vergelijken van godsdiensten)
2u
Sport
2u
ICT wordt geïntegreerd in de lessen
Maanden 5 tem 10:
Nederlands (Nederlands + taal in de aardrijkskunde, geschiedenis en natuurwetenschappen + basis Frans)
22u
Taal in de wiskunde
2u
Godsdienst
2u
Sport
2u
ICT wordt geïntegreerd in de lessen
Kans om 3 weken oriënterende stage te doen

Praktisch

Om viso Mariakerke te bereiken kunnen leerlingen voor de heen- en terugrit  beroep doen op bussen die een rechtstreeks traject afleggen: ZUID – VISO, Sint-Pietersstation – Viso. Vertrek om 8u05, terugrit na het einde van de lessen om 15u45.
De school is ook per fiets als met de auto vlot bereikbaar. Viso Gent ligt in het hartje van GENT en is makkelijk bereikbaar met het openbaar vervoer, met de fiets of te voet.
De school ligt op 2 minuten wandelafstand van de bus -of tram- halte. Op school is een afgesloten fietsenstalling.

Zoals iedere OKAN-school hebben de leerlingen 28 uur les.

De lessen in Mariakerke starten om 8u40 en eindigen om 15u45. Op woensdag hebben de OKAN-leerlingen afdeling Mariakerke geen les.

Aarzel niet ons te contacteren bij verdere vragen. Dit kan via Nele Depoortere – pedagogisch directeur VISO Gent, okan@visocloud.org of via Marijke Storme – OKAN-coördinator afdeling Mariakerke, stormem@visocloud.org.

Waar te volgen?

Deze richting kan je volgen op campus Mariakerke én op campus Gent. Voor meer info over de locatie, bereikbaarheid en andere praktische zaken klik je door op een van onderstaande knoppen.

Campus MariakerkeCampus Gent
Wij zijn een creatieve secundaire school waar we talent stimuleren en jongeren motiveren. School is immers meer dan leren.

Campus Mariakerke

Industrieweg 230
9030 Mariakerke
09 216 36 36
info@viso.be

Campus Gent

Jan-Baptist Guinardstraat 23
9000 Gent
09 223 04 68
infogent@viso.be

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van onze activiteiten? Schrijf je in op onze nieuwsbrief. Wij spammen niet, erewoord!

    Foutje opgemerkt? Laat het ons weten.        Lees ons cookie beleid en hoe wij omgaan met persoonsgegevens.